Lövsugare

En lövsug, eller lövsugare, är en lövblås som även har sugfunktion. Den stora fördelen med en lövsug är att löven kan sugas bort direkt och att du därmed inte behöver bära bort dem till närliggande kompost. Det blir därmed snabbare och enklare hantering både av löv och annat lättare skräp på gården. Här visas två lövsugare som fått Bäst i Test

Bosch ALS 25

Bosch ALS 25

Råd och Rön testade år 2017 ett flertal lövblåsar med sugfunktion. Den modell som vann hela testet var Bosch ALS 25. När testet innebar att löven skulle sugas upp fick modellen högst betyg i testet. Även Test.se har utnämnt Bosch ALS 25 till ”Bäst-i-Test”

  • Bäst i Test av Råd & Rön
  • Ergonomiskt handtag
  • Finfördelar 10:1
  • 45 L uppsamlingssäck
  • Eldriven

955:-

Till Butik / Beställ

bästa lövsugaren Black Decker

Black & Decker GW3050

Blev testvinnare med 4,5 av 5 poäng i ett test av Gör Det Själv. Modellen fick beröm för att vara stabil, effektiv och kraftfull. En extra fördel är att det går att koppla på en sugslang på lövsugaren vilket gör att löven direkt kan transporteras till en större säck eller tunna. Framförallt var det kvalitén som drog upp betyget samt att kvarnen klarade av att tugga löven även om de var blöta. Blev ”given testvinnare”

  • Kraftfull och stabil
  • 50 L uppsamlingssäck
  • Finfördelar 16:1
  • Imponerande kvarnkapacitet
  • Eldriven

1275:-

Till Butik / Beställ

Att välja rätt lövsug

En del lövblåsar har en sugfunktion, och de kallas då för lövsugare. Den stora fördelen är att du inte behöver bära bort löven till komposten. Att gå till komposten med en behållare är betydligt enklare, och framförallt tappar du inte massa löv på vägen. Dessutom kan du hantera annat mindre skräp med en lövsugare – inte bara löven.

Arbetsyta

En av de främsta faktorerna i valet av en lövsug är – precis som när man köper en lövblås – arbetsytan. Det styr valet av drivmetod och vilken styrka lövblåsen bör ha. Batteridrivna modeller passar sig normalt inte särskilt bra för väldigt stora ytor, med mycket löv. Detta eftersom de generellt inte är lika kraftfulla, och eftersom det inte går att köra särskilt långa arbetspass. Förvisso kan man lösa detta genom att köpa flera batterier och växla mellan dem – men man går fortfarande miste om den kraftfullhet som en del bensindrivna modeller har.

För en mindre trädgård kan en batteridriven modell vara den bästa investeringen. Även el är populärt – nackdelen är att man måste befinna sig förhållandevis nära ett eluttag, och att sladden kan vara i vägen. Fördelen är att de varken behöver laddas eller tankas.

Drivmetod

Som ovan nämnt är arbetsytan en betydande faktor när drivmetod ska väljas. Bensindrivna modeller kan vara kraftfullare, och lämpar sig därmed ofta väl för större ytor med mycket löv, där en kraftig lövblås med sugfunktion krävs. Eldrivna modeller innebär en del begränsningar, eftersom man måste befinna sig hyfsat nära ett eluttag (eller släpa på förlängare).

Batteridrivna modeller lämpar sig ofta väl för mindre ytor. De är enkla att ta fram och att komma igång med. Det gäller bara att se till att batteriet är laddat. En potentiell fördel är att många tillverkare har lanserat så kallade kombibatterier. Kombibatterier är ett batteri som passar till flera verktyg – så du kan ha samma batteri till din lövsugare, häcksax och trimmer till exempel.

Ergonomi

Ergonomin är en annan faktor att väga in i köpet, speciellt om man ska arbeta långa pass. Till exempel finns det på vissa modeller ett stödhjul, som gör att lövsugen kan rullas. Även om de inte väger särskilt mycket, kan det vara avgörande för att långa arbetspass ska kunna ske.

Andra attiraljer som kan förbättra ergonomin är till exempel bärbälte och dubbla handtag. 

Storleken på behållaren.

Storleken på behållaren avgör hur ofta du behöver gå till komposten för att tömma den. För stora arbetsytor är en större behållare att föredra. Om det bara gäller altanen eller området framför farstun, så bör det räcka utmärkt med en mindre behållare. Vanligt är att de rymmer ungefär 40 till 50 liter, men både mindre och större påsar än så finns på marknaden. Bra att känna till är att löven strimlas innan de når påsen, vilket gör att det får plats betydligt mer än man tror.