Batteridrivna lövblåsar

 

Bästa batteri lövblås 2017

Testvinnaren från Råd & Rön

Stihl BGA56  vann testet av lövblåsar som Råd & Rön genomförde 2017. Modellen fick framförallt höga poäng på att vara snabb och effektiv. Det gör helt enkelt det jobb man förväntar sig en kraftfull batteridriven lövblås.

2395:-

Se video

Till Butik / Beställ

 

 

Bosch Alb 36

Mest bekväm och smidig

Bosch Alb 36 är ergonomisk, enkel att använda och smidig. Dessutom välbalanserad vilket gör den lätt att hantera. Det var fördelarna som The Daily Telegraph nämnde när de recenserade denna lövblås för ett par år sedan.

En bra lövblås för dig som vill ha kraft utan att köpa en större modell. Batteriet är även kompatibelt med andra maskiner från Bosch. Det enda tidningen tyckte var negativt var det lite högre priset. Men jämfört med andra lövblåsare i Sverige är priset på medelnivå.

Läs mer om recensionen

(Med batteri)  Till Butik / Beställ  (Utan batteri)  Till Butik / Beställ

Batteridriven lövblås – eller bensin?

De batteridrivna modellerna är vanligtvis de minsta och de enklaste. Vikten är sällan mer än 2 – 2,5 kg, och de mest populära modellerna uppfattas ofta som mycket lätthanterliga och användarvänliga.

Blåshastighet

Det ovan nämnda innebär dock inte att de inte kan vara lika kraftiga – eller till och med kraftigare – än bensindrivna motsvarigheter. Ta GWC 1820PC av Black & Decker som exempel – vikten är enbart på 1,7 kg, men blåshastigheten ligger på 58 meter per sekund. Många bensindrivna lövblåsar kan visserligen överstiga detta med råge, men det finns samtidigt populära bensinblåsar vars blåshastighet ”bara” ligger kring 60 meter per sekund – inte långt ifrån vad de batteridrivna modellerna kan erbjuda, alltså.

Samtidigt finns det andra faktorer som avgör hur kraftfullt den upplevs blåsa, och hur väl den faktiskt klarar av att förflytta löv och smuts. Hit hör till exempel munstyckets utformning (som förvisso påverkar blåshastigheten) samt luftflödet.

Luftflöde

Det som framförallt skiljer bensindrivna mot batteridrivna är luftflödet. Luftflödet är viktigt för att samla ihop större mängder löv medan hastigheten är ”styrkan”. Det kan liknas med att blåsa luft genom ett sugrör. Hastigheten är hög – men det betyder inte att det är lätt att samla ihop löv.

Ska större jobb genomföras kan därmed besnindrivna eller de absolut starkaste batteridrivna modellerna väljas.

Ljudnivåer

En betydande skillnad mellan bensindrivna och batteridrivna lövblåsar är ljudnivån. Många av de modeller som går på batteri är så tystgående att du inte behöver ha hörselskydd – inte ens under längre pass. När du blåser med bensin är hörselskydd ofta en nödvändighet.

Ta testvinnaren Stihl BGA 56 som exempel: Ljudeffektnivån ligger på 91 dB, och ljudtrycksnivån ligger på 79 dB. 79 dB kan man ett oskyddat öra klara under mycket lång tid utan risk för negativa effekter.

Jämför detta med bensintestvinnaren Husqvarna som har en ljudtrycksnivå på 94 dB. Det rekommenderas att man inte utsätter sig för sådana höga ljudnivåer i mer än en timme utan hörselskydd. Således är hörselskydd ett måste under längre arbetspass – och att rekommendera även under arbetspass som är kortare än så.

 

Passar en batteridriven lövblås för dig?

En batteridriven lövblås passar ofta utmärkt för den som har en mindre trädgård, och som inte behöver köra alltför långa arbetspass. Batteridriftstiden varierar, men ofta ligger de mellan 10 – 30 minuter, beroende på vilken modell och vilket batteri du köper. Därefter måste batteriet laddas. Ett alternativ för den som vill arbeta längre tid med batteri är att köpa två batteriet för att kunna byta under arbetets gång.

Något som blir allt vanligare är så kallade kombibatterier. Det är batterier som passar flera olika trädgårdsredskap från samma tillverkare. Till exempel kan du använda ett batteri till din lövblås, häcksax och trimmer. I mångt och mycket är det ett sätt att spara pengar – du behöver bara en laddare, och kan köpa produkter utan batterier, som gör varje köp betydligt billigare.